Πότε ο ήλιος γίνεται φίλος και όχι εχθρός; Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι και την θάλασσα με ασφάλεια! Η σωστή αντιηλιακή προστασία, σε ένα άρθρο, λίγο πριν υποδεχτούμε το καλοκαίρι!

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών και την θερμοκρασία να ανεβαίνει, όσο και αν η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται πλέον “υπό όρους”, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι γεγονός!

Σήμερα λοιπόν, στο It’s His and Hers, θα αναλύσουμε ένα θέμα που κανονικά θα πρέπει να μας απασχολεί και κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού η έκθεση μας στον ήλιο δεν σταματά και φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε τίποτα άλλο, πέρα από την αντιηλιακή προστασία!

Γιατί όμως η αντιηλιακή προστασία είναι τόσο απαραίτητη; 

Ακόμα και αν ο καιρός, φαινομενικά, φαίνεται να “μπλοκάρει” τον ήλιο, οι ακτίνες UV διαπερνούν κανονικά τα σύννεφα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα μας, χωρίς εμείς να το αντιληφθούμε. Ιατρικό fact, το γεγονός ότι το απροστάτευτο δέρμα μπορεί να επηρεαστεί μέσα σε μόλις 15 λεπτά!

Αυτό λοιπόν μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως όλα τα δέρματα χρήζουν προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου, ακόμα και τα πιο σκουρόχρωμα, για αυτό το αντιηλιακό ενδείκνυται για όλους, ειδικά για τα μικρά παιδιά και τις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, χωρίς αυτό να αποτελεί “εξαίρεση” για τους υπολοίπους.

Τι σημαίνει ο δείκτης SPF; 

Μια συχνή παρανόηση σχετικά με τον δείκτη SPF (Sun Protection Factor) έχει να κάνει με το τι τελικά σημαίνει. Ρυθμίζει με κάποιον τρόπο την προστασία από τον ήλιο και είμαστε πλήρως απαλλαγμένοι και ξέγνοιαστοι; Και αν ναι, τότε γιατί αναφέρουν το ότι θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας κάθε λίγο; Στην πραγματικότητα, ο δείκτης SPF αφορά την χρονική διάρκεια που μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς από τις ακτίνες του ήλιου και είναι μια συγκριτική αναλογία μεταξύ του χρόνου που η ακτινοβολία χρειάζεται για προκαλέσει κάποιο έγκαυμα στην επιδερμίδα χωρίς προστασία και στον χρόνο που η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει κάποιο έγκαυμα σε μία επιδερμίδα που προστατεύεται.

 Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν μία πιο θεωρητική βάση, αφού οι ακτινοβολίες προκαλούν ζημιά ακόμα και χωρίς κάποιο εμφανές έγκαυμα. Για αυτό οι ειδικοί μας προτείνουν να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας κάθε δυο ώρες (αφού το έχουμε εφαρμόσει τουλάχιστον 20 λεπτά με μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο) ή κάθε φορά που βγαίνουμε από την θάλασσα, καθώς κάποια συστατικά με το νερό τείνουν να αλλοιώνονται. 

Παιδί και ήλιος: Τι ισχύει; 

Τα μικρά παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα πιο επιρρεπή στον ήλιο από ότι οι μεγαλύτεροι. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί που είναι κάτω των έξι ετών, μπορεί να είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερη από έναν ενήλικο, καθώς το δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο και η παραγωγή μελανίνης μειωμένη.

Φυσικά, οι τρόποι αντιμετώπισης και προστασίας είναι αρκετοί, με το σωστό παιδικό αντιηλιακό να είναι στο top της λίστας. Το παιδικό δέρμα είναι ευαίσθητο και χρήζει σωστής προστασίας, για να μην εκδηλωθούν στο μέλλον βλάβες από την ακτινοβολία. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος καίει (από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα) και φυσικά να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, υποαλλεργικά συστατικά και αν είναι δυνατόν αδιάβροχη σύνθεση, έτσι ώστε το παιδί να είναι ασφαλές. 

Μετά τις βουτιές, καλό θα είναι το αντιηλιακό να ανανεώνεται άμεσα, αφού η υγρασία στο δέρμα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση των ακτίνων ενώ, αν το παιδί ιδρώσει, κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση του αντιηλιακού, αφού ο ιδρώτας που αποβάλλεται μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού στο μισό.

Τέλος, καλό θα ήταν, αν όχι απαραίτητο,  η χρήση διαφορετικού αντιηλιακού στο σώμα και στο πρόσωπο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα χείλη των παιδιών, που είναι εξίσου επιρρεπή στις ηλιακές ακτινοβολίες.

Με τα σωστά μέτρα προστασίας λοιπόν, μπορούμε μικροί και μεγάλοι να χαρούμε τον ήλιο και να πάρουμε μόνο τα “καλά” του στοιχεία, χωρίς να “θυσιάσουμε” την ασφάλειά μας.

Υ.Γ. Δεν ξεχνάμε τα ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, ακόμα και στην σκιά!

Μέχρι την επόμενη φορά,