Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσεις για να έχεις ένα άνετο και ασφαλές καλοκαίρι!

Πλησιάζοντας προς την καρδιά του καλοκαιριού, μιας και ο Ιούλιος δεν μακριά, ήρθε η ώρα να θέσουμε επί τάπητος ένα “ιδιαίτερο” θέμα, έτσι ώστε να μην βρεθεί τίποτα που θα μας χαλάσει τόσο την διάθεση, όσο και τις διακοπές. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε για την αλλεργία στον ήλιο, τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, για να απολαύσουμε ξέγνοιαστοι τις διακοπές μας και με ασφάλεια, τις μέρες μας κάτω από τον ήλιο.

 • Τι είναι όμως η αλλεργία στον ήλιο;

Η αλλεργία στον ήλιο αποτελεί ίσως την πιο κοινή δερματοπάθεια που προξενεί το φως του ηλίου και δεν είναι καθόλου σπάνια, αφού προσβάλλει περίπου 2 στους 10. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά, όσο και σε νεαρούς ενήλικες, με τις γυναίκες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των προσβεβλημένων ενώ δεν είναι μεταδοτική, αλλά κάποιες φορές ίσως, κληρονομική. 

 • Πώς προκαλείται;

Όπως είναι γνωστό, το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα αλλά και τον μεγαλύτερο μηχανισμό άμυνας που μας προστατεύει από τους εξωτερικούς παράγοντες. Όταν λοιπόν, ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό υπεριώδων ακτίνων UVA & UVB εισχωρούν βίαια δέρμα μας και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών του, τότε αυτόματα το δέρμα μας ξεκινά να “αντεπιτίθεται”, γεγονός που γίνεται σε εμάς αντιληπτό με κοκκινίλες, και αλλεργικές φλεγμονές.

 • Συμπτώματα:

Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της αλλεργικής αντίδρασης στον ήλιο είναι τα εξής:

 1. Έντονο αίσθημα κνησμού
 2. Κοκκινίλες
 3. Μικρά εξανθήματα που εμφανίζονται στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.
 • Ποιες είναι οι πιο κοινές αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο;

Η πιο κοινή αλλεργική αντίδραση είναι το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, όπου αλλιώς περιγράφεται και ως ηλιακό έκζεμα, με τα πιο συνήθη συμπτώματα να περιλαμβάνουν κοκκινίλες, εξανθήματα ή φουσκάλες με υγρό. Στη συνέχεια έχουμε την ακμή της Μαγιόρκα, όπου συναντάμε ξανά φλεγμονώδη σπυράκια, με την διαφορά ότι η ένταση της εξαρτάται από την ένταση του φωτός, από τους γαλακτωματοποιητές αλλά και τα συντηρητικά που βρίσκονται στα καλλυντικά. Τέλος, βρίσκουμε τις φωτοαλλεργικές και φωτοτοξικές αντιδράσεις, όπου εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του δέρματος, συνοδευόμενες από φλεγμονές και έντονο κνησμό και κατά βάση επηρεάζονται από τις υπεριώδεις ακτίνες αλλά και απο διάφορα φάρμακα ή τρόφιμα.

 

 • Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ; 

Η αλήθεια είναι πώς όπως ακριβώς “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”, έτσι και δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε ολικώς, αφού είναι πολύτιμος σύμμαχος μας, ειδικά στην σύνθεση της βιταμίνης D. Σίγουρα όμως, μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή κάποια tips και συμβουλές για να προστατεύσουμε το δέρμα μας και στην τελική, να πάρουμε μόνο τα “καλά” που έχει να μας χαρίσει ο ήλιος, χωρίς να θυσιάσουμε την ξεγνοιασιά και την υγεία μας, ειδικά στην περίοδο των διακοπών.

 1. Δεν ξεχνάμε ποτέ να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες τοποθέτησης και με υψηλό δείκτη προστασίας στις UVA και UVB ακτίνες. Στο εμπόριο πλέον κυκλοφορούν αντιηλιακά που προστατεύουν τα δέρματα με αλλεργίες στον ήλιο, ελεγμένα πάντα από ειδικούς.
 2. Μην ξεχνάτε την ανανέωση των αντιηλιακών προϊόντων σας, ειδικά μετά την επαφή του δέρματός σας με το νερό.
 3. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση! Πλέον μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο πολλά εύχρηστα και πρακτικά προϊόντα, όπως sprays με αλόη κλπ, που βοηθούν στην έξτρα ενυδάτωση του δέρματος.
 4. ΝΕΡΟ!
 5. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες “υψηλού” κινδύνου, όπως είναι από τις 11:00 μέχρι και τις 16:00 που ο ήλιος βρίσκεται ακόμα ψηλά.
 6. Τα After Sun έχουν δημιουργηθεί για κάποιον λόγο! Επιλέξτε το ιδανικότερο για να δώσετε ένα μεγάλο boost ενυδάτωσης στην επιδερμίδα σας.
 7. Ρούχα σε ανοιχτά χρώματα, με υφάσματα που επιτρέπουν το δέρμα να αναπνέει, γυαλιά ηλίου και καπέλο!

Αυτό ήταν λοιπόν το σημερινό άρθρο, με ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ!

Με τα κατάλληλα μέτρα, προστατευόμαστε από τον ήλιο και περνάμε ένα ξέγνοιαστο, υγιές και γεμάτο θάλασσα και ζωντάνια καλοκαίρι, περιορίζοντας τα όσα “ευτράπελα” μπορούν να δημιουργηθούν.

Μένουμε ασφαλείς, μένουμε προστατευμένοι!

Μέχρι την επόμενη φορά,