Έλλειψη συγκέντρωσης; Είμαστε πολλοί

focus-wallpaper-7044781

Δε συγκεντρώνομαι εύκολα. Για την ακρίβεια το να συγκεντρωθώ σε κάτι είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της καθημερινότητάς μου το οποίο και πολλές φορές προσπαθώ να αποφύγω με άπειρες αφορμές. Ξέχασα να κάνω καφέ, δεν έβαλα νερό, δεν έχω στυλό και χαρτί να σημειώσω κάτι αν χρειαστεί, το κινητό μου είναι αρκετά μακριά για να το φτάσω αν με πάρουν τηλέφωνο και πολλές άλλες μικρό-δικαιολογίες για να αποφύγω να ξεκινήσω να κάνω την όποια δουλειά μου. Ακόμη και γι’ αυτό το κείμενο. Μέχρι να φτάσω σε αυτήν τη σειρά, σηκώθηκα 4 φορές για να φτιάξω καφέ και να πετάξω χαρτιά.

Ας μην κοροϊδεύω τον εαυτό μου.

Ξέρω ότι επίτηδες τα αφήνω όλα μέχρι λίγο πριν ξεκινήσω να κάνω κάτι, προκειμένου να έχω δικαιολογία να το καθυστερήσω. Έτσι λοιπόν, ως ο πλέον ακατάλληλος για να μιλήσει για τη συγκέντρωση, αποφάσισα να γράψω για τα πράγματα που με βοηθούν να συγκεντρωθώ όταν πραγματικά θέλω να κάνω δουλειά.

| Μουσική |

Το πλέον προφανές σε αυτή τη λίστα είναι η μουσική. Συνήθως όταν θέλω να δουλέψω πάνω σε κάτι και πρέπει να το τελειώσω μέχρι τη διορία του, βάζω μουσική. Όχι όμως απαραίτητα κάτι που λατρεύω να ακούω. Επιλέγω κυρίως μουσική-χαλί. Έτσι την αντιμετωπίζω. Ως κάτι που απλά θέλω να υπάρχει από πίσω για να με βοηθάει να μη χάνω τον ειρμό μου. Κομμάτια ίδιου είδους, κατά προτίμηση blues/jazz, ώστε να διατηρώ τον ίδιο ρυθμό στη δουλειά μου και να μην ξεφεύγω.

Πρόσφατα ανακάλυψα το Κασετόφωνο που πραγματικά έχει ατελείωτες ώρες και είδη μουσικής για να επιλέξεις.

| Κάνε ένα διάλειμμα |

Η χαρά μου! Το διάλειμμα. Ωστόσο βοηθάει περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Πολλές φορές τυχαίνει να φτάνεις σε σημείο που στην κυριολεξία να μην μπορείς να σκεφτείς κάτι παραπάνω πάνω σε αυτό που δουλεύεις, με αποτέλεσμα το μυαλό σου να χάνετε σε άλλα ζητήματα που μπορεί να σε απασχολούν. Ένα διάλειμμα για ένα τσιγάρο, νερό, βόλτα, αέρα, οτιδήποτε, βοηθάει στο να επιστρέψει το μυαλό σου σε ό,τι δουλεύεις εκείνη την ώρα.focus

| Set a milestone |

Προκειμένου να μπορώ να είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω, συνηθίζω να βάζω έναν στόχο και μόλις τον φτάνω τότε να «κερδίζω» κάτι. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλω να γράψω ένα κείμενο. Από την αρχή ακόμη θέτω έναν στόχο κάπου στο ενδιάμεσο και λέω ότι μέχρι να φτάσω αυτόν, δε θα σταματήσω να γράφω ή να διαβάζω. Μόλις επιτύχω τον στόχο, σταματάω και κερνάω τον εαυτό μου είτε φαγητό είτε κάποιο γλυκό είτε απλά ένα διάλειμμα.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάω ακόμη περισσότερο τον εαυτό μου, ιδιαίτερα όταν πρέπει να δουλέψω πάνω σε πιο περίπλοκα projects. Τα «σπάω» σε μικρότερα και έτσι τα τελειώνω και αρκετά πιο γρήγορα.


| Κλείσε το
internet |

Αν και πολλές φορές δεν το εφαρμόζω γιατί λόγω δουλειάς πρέπει να έχω πρόσβαση στο internet, είναι μία λύση που μπορεί να βοηθήσει αρκετούς. Τις περισσότερες φορές «ξεχνιόμαστε» στο Facebook/twitter/whatever_you_browse  επειδή ακριβώς έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε με την πρόφαση ότι για 5 λεπτά θα μείνουμε και ξαφνικά έχει περάσει η ώρα. Η αίσθηση και μόνο ότι δεν έχουμε τώρα άμεσα τη δυνατότητα να μπούμε, μπορεί να μας αποτρέψει από το να σπαταλήσουμε πολύτιμο χρόνο. 

Τώρα, δεν ξέρω αν μπορούν να βοηθήσουν τους πάντες αυτές οι συμβουλές, αλλά εμένα με βοήθησαν να ολοκληρώσω το συγκεκριμένο άρθρο!