γράφει η Σαμαρά Ζωή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί μύθοι γύρω από την διατροφή μας και κατά πόσο ή όχι, ισχύουν;

Η υπερ-πληροφόρηση στον τομέα της διατροφής δεν είναι πάντα κάτι καλό. Καθημερινά συντάσσονται δεκάδες άρθρα από ειδικούς και μη και αυτό έχει σαν συνέπεια το να μην είμαστε ποτέ σίγουροι για την αξιοπιστία της πληροφορίας που διαβάζουμε, κάτι το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και παρερμηνείες. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, προσπάθησα να συνοψίσω κάποιους από τους  πιο δημοφιλείς διατροφικούς μύθους, καταρρίπτωντας τους.

  1. Το αυγό αυξάνει τη χοληστερόλη.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους διατώμενων και μη είναι το πόσο συχνά θα έχουν στη διατροφή τους αυγό κι αν το αυγό θα αυξήσει τη χοληστερόλη τους. Το αυγό μπορεί να είναι ένα τρόφιμο που έχει χοληστερόλη, ωστόσο η διαιτητική χοληστερόλη δε φαίνεται να συμβάλει τόσο στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος, όσο συμβάλλουν τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Επίσης το αυγό περιέχει λεκιθίνη, ένα συστατικό που φαίνεται να μειώνει τη χοληστερόλη. Μην ξεχνάτε πως η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για το ανθρώπινο σώμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών.

  1. Πρέπει να αποφεύγω την γλουτένη γιατί με παχαίνει/ πρήζει

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα σιτηρά. Εκτός από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη – τα οποία αποτελούν το 1% του πληθυσμού και στα οποία η γλουτένη προκαλεί ανοσολογική αντίδραση – δεν υπάρχει κανένας λόγος, ο γενικός πληθυσμός να αποκλείει την γλουτένη από τη διατροφή του. Η δυσανεξία στη γλουτένη άλλωστε δεν έχει καμία σχέση με αύξηση βάρους ακόμα και στα άτομα με κοιλιοκάκη. Συμπερασματικά, η γλουτένη δεν παχαίνει, ωστόσο η γλουτένη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, προϊόντα αρτοποιίας κλπ τα οποία συνήθως υπερκαταναλώνονται από το μέσο άνθρωπο.

  1. Το νερό με λεμόνι το πρωί με αποτοξινώνει/ κάνει λιποδιάλυση

Το νερό με λεμόνι το πρωί δεν έχει καμία λιποδιαλυτική ή αποτοξινωτική δράση. Αποτοξίνωση κάνει μόνο του το σώμα μας μέσω οργάνων όπως το ήπαρ και οι νεφροί, δεν χρειάζεται βοήθεια από εμάς, πέρα από μία ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που να διαλύουν το λίπος στο σώμα μας. Η λιποδιάλυση συμβαίνει όταν το σώμα μας βρίσκεται σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή όταν οι θερμίδες που τρώμε είναι λιγότερες από αυτές που δαπανάμε μέσω της άσκησης.

  1. Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα λόγω του ανθρακικού

Το ανθρακικό δεν φαίνεται να συμβάλει στην αύξηση της κυτταρίτιδας στο σώμα μας. Αντίθετα, η ζάχαρη των αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λιποκυττάρων και του όγκου τους μέσω την αύξησης της ενεργειακής πρόσληψης και της αύξησης του βάρους. Όμως η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική, με πιο βασικούς παράγοντες τις ορμόνες και την κληρονομικότητα. Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση βοηθάνε στη μείωσή της.

  1. Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη

Το μέλι αποδίδει 22 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού ενώ η απλή ζάχαρη αποδίδει 16 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Άρα σαν θερμίδες έχει λίγες παραπάνω. Επίσης, ανήκει στην κατηγορία των απλών σακχάρων καθώς αποτελείται από φρουκτόζη. Η ζάχαρη ανήκει επίσης στην κατηγορία των απλών σακχάρων, καθώς αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Το μέλι επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ωστόσο είναι σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα. Άρα φυσικά και το καταναλώνουμε, ωστόσο θέλουμε πολλή προσοχή στην ποσότητα.

Τι συμπεραίνουμε λοιπόν;

Πώς πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή σε ό,τι διαβάζουμε, ώστε να μην δαιμονοποιούμε ή αγιοποιούμε τρόφιμα. Αν δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που να μας το επιβάλει, δεν αποκλείουμε κανένα τρόφιμο από τη διατροφή μας. Διατηρούμε ισορροπία και ακούμε το σώμα μας. Ούτε η γλουτένη ούτε η ζάχαρη αποκλειστικά, φταίνε για τα κιλά που νιώθουμε να μας ταλαιπωρούν!

Σαμαρά Ζωή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Μ. Sc Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές, ΕΚΠΑ

Facebook: Dieticious by Zoi Samara 

Instagram: @dieticious_sam