Πόσα ξέρεις για την κερατίνη και πόσο “απαραίτητη” είναι για να έχουμε υγιή μαλλιά;

Στο σημερινό άρθρο, μαθαίνουμε τα πάντα!

  • Τι είναι η κερατίνη: 

Η κερατίνη είναι μία ινώδης δομική πρωτεΐνη και ανήκει στην οικογένεια των σκληροπρωτεϊνών. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε στο βασικό υλικό που συναντάται σε νύχια, δέρμα και μαλλιά, σχηματίζοντας ένα ανθεκτικό “φιλμ” που βοηθά στην προστασία από τις φθορές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η ποιότητα της τρίχας, όπως και το σχήμα της (αν θα έχετε δηλαδή ίσια ή σγουρά μαλλιά) εξαρτάται από την ποσότητα της κερατίνης που η τρίχα σας περιέχει. Είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την λάμψη και την δομή της τρίχας και εξασφαλίζει το super silk & smooth αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε.

Σε περιπτώσεις που η κερατίνη κρίνεται μη επαρκής, συνήθως παρατηρούνται φθορές στα μαλλιά (σπάσιμο, ψαλίδα), οι οποίες μπορούν αν δημιουργηθούν από λάθος τεχνικές στο κομμωτήριο, ή από υπερβολική χρήση χημικών στα μαλλιά μας, ή ακόμα και από το καθημερινό μας περιβάλλον (υπερβολικό τρίψιμο με πετσέτες, μαξιλάρια κλπ). Ευτυχώς, στο εμπόριο πλέον μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πληθώρα προϊόντων το ιδανικό για εμάς, που θα αποκαταστήσει άμεσα τα επίπεδα κερατίνης στα μαλλιά.

Μία παρανόηση που επικρατεί συχνά, είναι το γεγονός που τείνουν να μπερδεύουν αρκετοί την θεραπεία κερατίνης με την ισιωτική θεραπεία. Είναι δυο διαφορετικές τεχνικές, όπου στην πρώτη εκχύνεται μεγάλη ποσότητα κερατίνης για να αναπληρώσει γρήγορα τα χαμένα επίπεδα στην τρίχα, διατηρώντας το σχήμα και αναδομώντας τα μαλλιά εκ των έσω, ενώ στην δεύτερη, όπου αλλιώς είναι γνωστή ως brazilian hair keratin, η κερατίνη διεισδύει στα μαλλιά με την βοήθεια σίδερου ισιώματος, με απώτερο σκοπό να “αλλάξει” την δομή της τρίχας και να την κάνει ίσια, με ειδική επεξεργασία και διαφορετική εφαρμογή από την προηγούμενη.

  • Τα θετικά της κερατίνης:

Τα οφέλη της; Πολλά και για όλους τους τύπους μαλλιών, άκρως ευεργετικά. Αρχικά, η κερατίνη λειαίνει και τιθασεύει την τρίχα, αναδομεί τα μαλλιά από την ρίζα ως τις άκρες, ενώ προστατεύει και το χρώμα από το να ξεθωριάσει, για όσους έχουν βαμμένα και επεξεργασμένα μαλλιά. Ειδικά στα πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά, η κερατίνη αποτελεί την “σωτηρία” τους για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση και να αναγεννηθούν. 

  • Τι προϊόντα να χρησιμοποιήσω:

Αν θέλετε να εντάξετε την κερατίνη στην καθημερινότητά σας, μπορείτε σίγουρα να ξεκινήσετε με ένα ειδικό σαμπουάν που να περιέχει ένα αρκετά καλό ποσοστό κερατίνης, για να τα δυναμώσετε άμεσα. Ιδανικά, συνδυάστε κάποια μάσκα ή/και serum για έντονη θρέψη και λάμψη, ενώ πλέον στο εμπόριο κυκλοφορεί και κερατίνη σε μορφή spray για εύκολη, γρήγορη εφαρμογή και έντονη ενυδάτωση.

  • Μπορώ να κάνω θεραπεία βραζιλιάνικης κερατίνης και στο σπίτι; 

Πλέον με τόσα και διαφορετικά καινοτόμα προϊόντα που κυκλοφορούν, κάθε θεραπεία σχεδόν μπορεί να εφαρμοστεί και από εσάς, αρκεί να τηρείτε τις οδηγίες και φυσικά, αν έχετε απορίες ή φόβους, να στραφείτε στους ειδικούς. Με διάφορα kits brazilian keratin, μπορείτε εύκολα και γρήγορα από την άνεση του σπιτιού σας να απολαύσετε λεία και απαλά μαλλιά σε λίγες ώρες.

  • Είναι εύκολη η διαδικασία; 

Έχοντας κάνει brazilian keratin σε κομμωτήριο, θα σας ομολογήσω πώς η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με αυτή που θα ακολουθήσετε στο σπίτι. Για αρχή, λούζεστε με ένα ειδικό σαμπουάν για να ανοίξουν τα “λέπια” της τρίχας και να δεχτεί την κερατίνη, ετοιμάζετε το μείγμα και το εφαρμόζετε με ένα δάχτυλο απόσταση από τις ρίζες των μαλλιών σας, κατά μήκος σε όλη την τρίχα. Είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε μία απλή βαφή. Εν συνεχεία, μετά από κάποια ώρα (ανάλογα το kit), προχωράτε στο “κλείδωμα” της κερατίνης στην τρίχα, με ένα σίδερο ισιώματος σε υψηλή θερμοκρασία (220 °C), όπου τούφα-τούφα, το περνάτε κατά μήκος. 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα μαλλιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να “σπάσουν”, γεγονός που σημαίνει ότι αποφεύγετε κάθε πιάσιμο με λαστιχάκια, τσιμπιδάκια κλπ, δεν τα τοποθετείτε πίσω από τα αυτιά και δεν τα λούζετε για 3 ημέρες. Μετά το πέρας των τριών ημερών, λούζεστε με ένα ειδικό Post Keratin σαμπουάν και το μόνο που θα έχετε να προσέχετε, είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να είναι free από SLS (θειικό άλας ή χλωριούχο νάτριο). 

Υπό κανονικές συνθήκες, η μέση διάρκεια της ισιωτικής κερατίνης είναι κάπου στους 3 μήνες για την πρώτη εφαρμογή, αλλά φυσικά μπορείτε να την παρατείνετε με προσοχή και με ειδικά προϊόντα, αποκλειστικά εμπλουτισμένα με κερατίνη, για την ενίσχυση του αποτελέσματος.

Εσείς έχετε δοκιμάσει κάποια θεραπεία κερατίνης;

Και αν ναι, είδατε την εκπληκτική διαφορά στα μαλλιά σας; 

Μέχρι την επόμενη φορά,