#menoumespiti και φροντίζουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας! Υγιεινή, ο σύμμαχος στον πόλεμο ενάντια του ιού.

Ημερολόγιο Καραντίνας – Μέρα 15 (;)

Με το ξέσπασμα το ιού Covid 19, ήρθε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που κρίνεται απαραίτητο καθημερινά και όχι μόνο σε περιόδους έξαρσης ιών και δεν είναι άλλο φυσικά, από την υγιεινή. Η υγιεινή ποτέ δεν ήταν “μόδα” ή κάποιο trend που αμελούμε όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ή που θα έπρεπε να ακολουθείται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες ή μήνες που οι ιώσεις καραδοκούν. Αντιθέτως, η υγιεινή είναι ένα πάγιο ζήτημα και μία τόσο κοινωνική όσο και ατομική ευθύνη, στην οποία όλοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, πλησιάζοντας όπως λένε οι ειδικοί στο peak του ιού, καλούμαστε να “θωρακίσουμε” τον οργανισμό μας, να προστατευτούμε αλλά και να προστατεύσουμε. Με ποιον τρόπο μπορούμε να το επιτύχουμε; Η απάντηση είναι αρκετά απλή και περιλαμβάνει την συμμόρφωση μας στους κανόνες υγιεινής που αφορούν τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

Σήμερα λοιπόν, θα δούμε πώς με απλούς τρόπους μπορούμε να “εναντιωθούμε” στον ιό, να προστατευτούμε και να δημιουργήσουμε μία προσωπική ασπίδα, απέναντι του.

Ω, Σάπων!

Το πλύσιμο χεριών αποτελεί βασική αρχή στην ατομική υγιεινή που τόσο έντονα διατυμπανίζουν οι ειδικοί και τα μέσα. Με τον σωστό καθαρισμό των χεριών μας με σαπούνι (ακόμα καλύτερα αν επενδύσετε δε, σε ένα αντισηπτικό σαπούνι με ειδική σύσταση), απομακρύνουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, απολυμαίνουμε τα “εργαλεία” της δουλειάς μας και δεν μεταφέρουμε τα βακτήρια και τους ιούς στις επιφάνειες, στους γύρω μας αλλά και σε εμάς. Μην ξεχνάτε, πώς ο μέσος άνθρωπος σπαταλά περίπου 6 δευτερόλεπτα στο να πλένει τα χέρια του, διάστημα αναποτελεσματικό στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των μικροβίων. Το σωστό και αποτελεσματικό πλύσιμο απαιτεί τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, οπότε να το έχετε κατά νου, για την επόμενη φορά. 

Με γεύση..δυόσμο!

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο Covid 19 περνά στη μύτη και στο στόμα, γεγονός που κρίνει την στοματική υγιεινή απαραίτητη (όπως ανέκαθεν θα έπρεπε να είναι άλλωστε). Σε συνδυασμό με την αποστασιοποίηση μας από τον κόσμο και το σωστό πλύσιμο των χεριών, η οδοντική υγιεινή βοηθά εξίσου σημαντικά στον πόλεμο με τον ιό, αφού ένα υγιές στόμα μειώνει τα βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Για ένα καλό και αποτελεσματικό καθαρισμό, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μία καλή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, να τηρείτε τον ελάχιστο χρόνο καθαρισμού των δοντιών χωρίς να κάνετε πρόχειρα πασαλείμματα και φυσικά να γίνει μία συνήθεια, που δεν θα αμελείτε.

Ιδανικά, μην ξεχνάτε να τοποθετείτε για 30” την οδοντόβουρτσα σας κάτω από ζεστό νερό για να μειώσετε τις πιθανότητες να έρθει σε επαφή με κάποιο βακτήριο ή ιό.

Το σώμα μου, ο ναός μου!

Φυσικά, το σώμα μας δεν θα πρέπει να μένει εκτός, αφού η ατομική υγιεινή είναι εξίσου σημαντική στην καταπολέμηση του ιού. Άλλωστε είναι γνωστό το γεγονός ότι στο σωμα μας συγκεντρώνονται και ζουν πολλά μικρόβια, που με συνθήκες όπως ο ιδρώτας αναπτύσσονται και μετατρέπονται σε εστίες μολύνσεων ενώ οι δερματοπάθειες δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να περνά απαρατήρητο. Πώς λοιπόν προφυλαγόμαστε; Με καθημερινή φροντίδα του σώματος, καθημερινό ντους, κάτι που κρίνεται παραπάνω από αναγκαίο για την διατήρηση της υγείας μας, αλλά και των γύρων μας. Επιλέξτε λοιπόν το αγαπημένο σας αφρόλουτρο με εκείνο το μαγευτικό άρωμα που αγαπάτε και δώστε στο σώμα σας την φροντίδα που του αξίζει σε καθημερινή βάση!

Συγγνώμη, να σας απολυμάνω;

Φυσικά, η πρόληψη είναι η καλύτερη “θεραπεία”, άποψη που ειδικά στον Covid 19 έχει αποδειχτεί πέρα για πέρα αληθινή. Από την στιγμή λοιπόν που αρκετοί παραμένουμε στις εργασίες μας και η καθημερινή επαφή με τον κόσμο αλλά και με τις επιφάνειες είναι αναπόφευκτη (μέσα μαζική μεταφοράς, πάγκοι εργασίας, πόμολα, κ.ο.κ.) καλό θα ήταν, αν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε σαπούνι, να επιστρατεύσουμε κάποιο καθαριστικό τζελ χεριών ή τα (αγαπημένα) υγρά μαντηλάκια χεριών, με αντισηπτική δράση και οινόπνευμα, που σκοτώνουν σε μεγάλο ποσοστό τα μικρόβια ενώ χαρίζουν και όμορφο άρωμα, φτιάχνοντας μας την διάθεση!

Extra Tip: Με τα υγρά μαντηλάκια αλλά και με τα καθαριστικά τζελ χεριών, μπορείτε να περάσετε “στα γρήγορα” και τις επιφάνειες που έρχεστε σε επαφή (ή πριν τις ακουμπήσετε) για να τις απολυμάνετε.

Αυτό ήταν λοιπόν το σημερινό άρθρο, για ένα ζήτημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό που θα έπρεπε όπως να μας μείνει, σαν απολογισμός, είναι το γεγονός ότι η ατομική μας υγιεινή δεν είναι υπόθεση που θα πρέπει να την θυμόμαστε μόνο σε καιρούς πανδημίας. Είναι καθημερινή υποχρέωση πρώτα προς τον ευατό μας και ύστερα προς τους γύρω μας.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τον ιό και ποια μέτρα υγιεινής τηρείτε; 

Μέχρι την επόμενη φορά, 

Stay Safe!