Τι θα λέγατε για ένα μικρό ταξίδι στην Πολωνία;

3

Λίγες πληροφορίες για την Πολωνία:

Η Πολωνία είναι χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και έχει πληθυσμό περίπου 38.500.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Βαρσοβία ενώ άλλες μεγαλύτερες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Λοτζ κ.α. Νόμισμα της είναι το ζλότι που σημαίνει χρυσός, επίσημη γλώσσα, η πολωνική και το πολίτευμα της είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, την 1η Μαΐου.

1

Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 21 Απριλίου και κράτησε μέχρι και τις 25. Προορισμός μας: Βαρσοβία και στη συνέχεια η Κρακοβία.

Βαρσοβία (Warszawa, Warsaw):

2

Η Πολυτεχνική Σχολή (Politechnika), στην Βαρσοβία, κοντά στο hostel που μέναμε 

3

4

Η καρδιά της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας: η πλατεία (Rynek Starego Miasta) που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βίστουλα αλλά και το βασιλικό κάστρο, πρώην επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας.

5

Ο μύθος της γοργόνας:

Υπήρχε ένας μύθος, πως στα νερά του Βίστουλα ζούσε μία γοργόνα, που είχε πανέμορφη φωνή και μάγευε τους πάντες, ανθρώπους και ζώα. Πολλοί προσπάθησαν να την πιάσουν αλλά δεν τα κατάφερναν, καθώς η γοργόνα τους μάγευε με την φωνή της και με την ομορφιά της. Ο βασιλιάς όμως, που ήταν στον θρόνο τότε, ήθελε πάση θυσία να την κάνει δική του. Διέταξε λοιπόν δύο ψαράδες, να την πιάσουν με κάθε κόστος. Πριν φύγουν όμως, ο βασιλιάς τους διέταξε να καλύψουν τα αυτιά τους έτσι ώστε να μην μαγευτούν από την φωνή της και την χάσει ξανά.

Έτσι και έγινε. Οι ψαράδες, στήνοντας παγίδα στη γοργόνα, κατάφεραν και την έπιασαν. Ο ένας ψαράς όμως, ήθελε να διαπιστώσει αν όντως η γοργόνα έχει τέτοιες μαγικές ικανότητες και για αυτό, διώχνοντας τον συνέταιρο του, έμεινε μόνος του μαζί της, αφήνοντας ακάλυπτα τα αυτιά του.

Τότε, η γοργόνα άρχισε να του τραγουδά και ο ψαράς δεν μπορούσε παρά να την ερωτευτεί αμέσως. Δεν ήταν σε θέση φυσικά να την παραδώσει στον βασιλιά, για αυτό και την άφησε ελεύθερη ξανά στον Βίστουλα. Πριν φύγει όμως, η γοργόνα του ζήτησε μία χάρη.

Για να μην προσπαθήσει ξανά ποτέ κανείς να την φυλακίσει, ζήτησε από τον ψαρά ένα σπαθί και μία ασπίδα για να προστατεύει τον εαυτό της. Ο ψαράς δεν μπορούσε να της αρνηθεί τίποτα και αφού της έδωσε ό,τι ήθελε, η γοργόνα χάθηκε στα νερά του ποταμού αφήνοντας τον στις όχθες να κλαίει.

Από τότε, σύμφωνα με τον μύθο, η γοργόνα έγινε σύμβολο φεμινισμού και ελευθερίας στην Βαρσοβία και ο μύθος, παραμένει ζωντανός μέχρι και σήμερα με πολλές και διαφορετικές εκδοχές.

6

Διάλειμμα για καφέ και γλυκό σε μία patisserie στο κέντρο της Βαρσοβίας

7

8

9

dscn1173

10

Πάρκο Lazienki – Το μνημείο του Chopin, το θερινό ανάκτορο και οι κήποι 

11

Hard Rock Cafe, στο κέντρο της Βαρσοβίας, δίπλα από τον πύργο του Pałac Kultury i Nauki

12

13

Στο Copernicus Science Centre

Κρακοβία (Kraków,Krakow):

21

Η Κρακοβία, ίσως η ομορφότερη πόλη της Πολωνίας, όπως ισχυρίζονται σχεδόν όλοι, έχει κρατήσει το ιστορικό της κέντρο καθαρό, με τα ψηλά τείχη και διακατέχεται από ένα έντονο μεσαιωνικό ρεύμα που γίνεται αισθητό σε κάθε βήμα.

14804744_945151212258108_1167174402_n

22

14801019_945153098924586_1692709842_n

Το κάστρο της Βαβέλ (Wawel Castle)

2254

Στην περιοχή που ήταν το Εβραϊκό γκέτο στην Κρακοβία

%ce%b4%cf%89%ce%b4%cf%89%ce%b4%cf%89

Ο Βίστουλας, που περνάει μέσα και από την Κρακοβία

%ce%b5%cf%86%ce%b5%cf%86%ce%b5%cf%86%ce%b5

Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με τους 12 Αποστόλους (σε στυλ μπαρόκ) να διακοσμούν την είσοδο (Kościół Św. Apostołów Piotra i Pawła)

%cf%88%cf%83%cf%88%cf%83%cf%88%cf%83%cf%88

%cf%82%ce%b4%cf%82%ce%b4%cf%82%ce%b4

Στην είσοδο του Άουσβιτς I, περιμένει η επιγραφή με τα εξής λόγια: “Η δουλειά απελευθερώνει”

Φτάνοντας μέχρι την Κρακοβία, δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε και το μουσείο Αουσβιτς-Μπικερνάου.

Το Άουσβιτς I, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και διοικητικό κέντρο του συγκροτήματος, στο οποίο βρήκαν τον θάνατο περίπου 70.000 άνθρωποι.

%ce%b2%cf%86%cf%81%ce%b2%cf%81%ce%b2

wdwdwd

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, βρίσκεται το Άουσβιτς II Μπίκερναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι.

Εν κατακλείδι, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να συνοψιστούν σε φωτογραφίες όλα όσα είδαμε σε αυτό το ταξίδι. Σίγουρα 5 μέρες δεν φτάνουν για να γυρίσεις όλα τα μουσεία και όλα τα αξιοθέατα, ίσως ούτε τα πιο σημαντικά.

Όσο για το αν θα πήγαινα ξανά;

Ξεκάθαρα ναι. Νομίζω πως είναι απόλυτα πλούσια σε ιστορική κληρονομιά αλλά και ομορφιά η συγκεκριμένη χώρα, που γνωρίζω απόλυτα, πως δεν είδα ούτε καν τα μισά ακόμα.

Μέχρι την επόμενη φορά,